A może szybkowar?
Bardzo popularne niegdyś szybkowary obecnie straciły nieco na znaczeniu ze względu na duży wybór różnego rodzaju wielofunkcyjnych maszyn służących do gotowania czy parowarów. Czy słusznie?
Zalety szybkowaru
Skąd w ogóle wziął się pomysł na szybkowar? Idea szybkowaru, podobnie jak jego następców w postaci maszyn, w których gotowanie ciśnieniowe stanowi jedną z funkcji, polega na tzw. zdrowym i szybkim gotowaniu. Dzięki wytwarzanemu w naczyniu wysokiemu ciśnieniu uzyskiwanym z pary wodnej zachowywanej w garnku podczas gotowania (pokrywka jest tak skonstruowana, że nie pozwala na jej ujście na zewnątrz), gotowanie jest dużo szybsze, a przyrządzane potrawy nie tracą swoich cennych właściwości, ponieważ witaminy i mikroelementy nie wydostają się z parą na zewnątrz lecz pozostają w naczyniu.
Funkcjonalny i łatwy w utrzymaniu
Zaletą szybkowarów w porównaniu do wielofunkcyjnych maszyn jest jego dużo niższa cena oraz niewielka ilość miejsca potrzebna do przechowywania. Nie bez znaczenia jest również łatwość czyszczenia. Większość szybkowarów znanych marek nie wymaga szczególnego traktowania (np. wszystkie stalowe garnki Gerlach, w tym szybkowar tego producenta można myć w zmywarce), jedynie pokrywka powinna być umyta ręcznie.
Czy szybkowar zmienia smak potraw?
Gotowanie w szybkowarze ma jeszcze jedną zaletę – potrawy są po prostu smaczniejsze. Dlaczego? Zachowując podczas gotowania witaminy i mikroelementy, zachowujemy również właściwości smakowe potraw. Są one bardziej aromatyczne i odznaczają się pełnią przyjemnych dla podniebienia walorów.
Zdjęcie użyte w artykule – garnki gerlach ze strony https://ostry-sklep.pl/garnki-gerlach