Poradniki

Co trzeba wiedzieć o kuchennym moździerzu?

Lista dodatków i akcesoriów, które mogą być wykorzystywany w kuchni, jest niezwykle długa. Począwszy od sprzętów naprawdę niewielkich i w małym stopniu wpływających na dane potrawy, jak i te, które mają kolosalne znaczenie, jeśli chodzi o ich smak i aromat. Do tych drugich z pewnością zaliczyć można moździerz kuchenny. Co warto o nim wiedzieć?

Dlaczego warto mieć moździerz kuchenny?

Na samym początku warto się zastanowić nad tym, czym jest moździerz kuchenny i do czego może on być wykorzystywany. Jest to dodatek dość prosty w konstrukcji, ponieważ składa się z misy i dość dużego, grubego tłoczka o charakterystycznym kształcie. Narzędzie to wykorzystywane jest do mielenia, rozdrabniania czy też ucierania wszystkiego, co zostanie umieszczone wewnątrz. Mogą to być nie tylko przyprawy, które będą o wiele lepsze niż te kupowane w torebkach, lecz nawet orzechy.

Jak się powinno wybierać moździerz kuchenny?

Jak wybrać moździerz kuchenny? Jeśli chce się mieć model możliwie jak najlepszy, powinno się przede wszystkim zwracać uwagę na dwie rzeczy – rozmiar i materiał wykonania. Oczywiście wybranie odpowiedniego rozmiaru jest bardzo proste, ponieważ wszystko tak naprawdę zależy od tego, jak wiele ma się miejsca w kuchni oraz od tego, jak wiele się gotuje. Z reguły najczęściej wybierane są modele dość małe, ponieważ takie są po prostu wystarczające do przeciętnej kuchni.

Jeśli jednak wybiera się moździerz pod kątem materiału wykonania, to tu sprawa robi się już nieco bardziej skomplikowana. Przede wszystkim na uwadze trzeba mieć tu wygląd takiego moździerza, jego trwałość i odporność na uszkodzenia, a także to, czy będzie lub nie będzie nasiąkał on smakiem, lub zapachem rozgniatanych w nim produktów. Biorąc pod uwagę te parametry, bardzo często wybieranym modelem jest moździerz ceramiczny lub też porcelanowy. Nie tylko prezentują się takie wersje rewelacyjnie, lecz w dodatku są one bardzo mocne i trwałe. A co najważniejsze, materiał ich wykonania nie wykazuje właściwości pochłaniania smaków i zapachów, więc pozostaje on całkowej neutralny dla innych potraw.