Cukier trzcinowy z melasą – jak wybrać dobry produkt?
Cukier trzcinowy to rodzaj środka słodzącego produkowanego poprzez wyciskanie soku z trzciny cukrowej ze świeżych roślin trzciny cukrowej. Jest on stosowany jako środek słodzący w wielu produktach spożywczych. Zwykle jest stosowany do wypieków, a w niektórych krajach, takich jak Indie, jest głównym produktem spożywczym. Trzcinę cukrową pozyskuje się z trzciny uprawianej w sprzyjających warunkach środowiskowych.
Czym jest cukier trzcinowy? Jakie ma postaci?
Cukier trzcinowy występuje w dwóch postaciach: rafinowanej i nierafinowanej. Ta pierwsza jest zwykle określana po prostu jako sacharoza. Ta druga to najczęściej brązowy cukier. To nazwa nadana rodzajowi produktu cukrowego ze względu na jego wygląd, który zawdzięcza melasy – naturalnie w nim występującym związku. Delikatny smak brązowego cukru jest nieco słodszy niż zwykły biały cukier. Jest szczególnie popularny w wypiekach, takich jak ciastka i ciasta. Jest on również powszechnie stosowany jako słodzik w napojach gazowanych i energetycznych.

Prawdziwy cukier trzcinowy nierafinowany
Cukier trzcinowy nierafinowany to cukier, który nie został poddany rafinacji, wybielaniu lub obróbce chemicznej. Cukier ten jest często określany jako surowy lub nieprzetworzony. Zawiera wszystkie składniki odżywcze, które są obecne w cukrze surowym – monosacharydy, witaminy i minerały – ale nie zawiera dodanych substancji chemicznych ani produktów degradacji. Nierafinowany cukier brązowy może być używany do pieczenia, wytwarzania domowych kosmetyków lub wspomagac w leczeniu drobnych dolegliwości skórnych.
W kuchni warto mieć oba rodzaje – cechują się one różnym smakiem, co oznacza, że sprawdzają się na różne okazje.