Czy naleśnikarka jest lepsza od patelni?

Czy naleśnikarka jest lepsza od patelni?

Naleśnikarka to innowacyjne urządzenie, które powstało z myślą o szybszym i dokładniejszym smażeniu ciasta naleśnikowego. Zarówno naleśnikarki elektryczne, jak i gazowe cieszą się ogromną sławą wśród szefów kuchni. Mimo to wielu mniej lub bardziej profesjonalnych kucharzy twierdzi, że używanie klasycznej patelni jest znacznie lepszą opcją, zwłaszcza jeśli jest to patelnia naleśnikowa. Która strona konfliktu ma rację? Czy naleśnikarka naprawdę przewyższa standardową patelnię?

Czym jest naleśnikarka?

Sprzęt kuchenny stworzony wyłącznie do smażenia naleśników, to naleśnikarka. Dzięki temu technicy gastronomiczni mogli mu nadać wszystkie cechy potrzebne do idealnego wysmażenia ciasta naleśnikowego. Ciasto nie przykleja się do płyty grzewczej, smaży się równomiernie, a wysoki poziom kontroli urządzenia praktycznie wyklucza możliwość przypalenia naleśników. Poza tym są one smażone znacznie szybciej, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu w każdej kuchni. Naleśnikarki są zasilane prądem lub gazem.

Czy naleśnikarka jest lepsza od patelni?

Pozornie patelnia nie może nawet konkurować z naleśnikarką. Nie tylko znacznie wydłuża ona czas pracy każdego kucharza, ale też smaży naleśniki nierównomiernie i niedokładnie. Co więcej, jest ona trudniejsza w obsłudze, w przeciwieństwie do naleśnikarki, z którą poradzi sobie każdy amator.

Jednak mimo to wiele osób decyduje się na pozostanie przy używaniu patelni. Dlaczego? Prawdopodobnie wynika to z konserwatyzmu i sceptycznego nastawienia do nowych technologii kuchennych. Warto też dodać, że patelnia pozwala stosować różne techniki smażenia, dzięki czemu każdy kucharz może poczuć się wyjątkowy, po opracowaniu swojej własnej metody. Nie można też zapomnieć o klasycznym już podrzucaniu ciasta naleśnikowego na patelni, które jest niemożliwe przy używaniu naleśnikarki.

Dlatego można stwierdzić, że choć przy masowej produkcji naleśników zdecydowanie lepiej jest używać naleśnikarki, to zrobienie smaczniejszego naleśnika na patelni jest jak najbardziej możliwe dla profesjonalnego kucharza. Niektórzy mogą nawet szczycić się zdolnością smażenia na patelni naleśników rywalizujących z tymi zrobionymi przy użyciu naleśnikarki.

Porównanie cenowe

Warto też wspomnieć o tym, że naleśnikarki są bardzo drogim wyposażeniem, na które nie każdy kucharz może sobie pozwolić. Zakup patelni naleśnikowej zwykle kosztuje mniej niż 100 złotych, podczas gdy ceny naleśnikarek zwykle kosztują dziesięciokrotnie, a nawet dwudziesto i trzydziestokrotnie więcej niż takowa patelnia. Co więcej, sprzęt zasilany prądem wiąże się też ze znacznym zwiększeniem rachunków za prąd.