Do czego wykorzystuje się piece konwekcyjno parowe?
W nowoczesnych lokalach gastronomicznych bardzo często spotyka się piece konwekcyjno-parowe, czyli praktyczny sprzęt, wielofunkcyjny i uniwersalny. Za jego pomocą możliwe staje się przygotowywanie rozmaitych potraw, mogą być w wersji słodkiej lub słonej. Tego typu urządzenie upiecze ciasto, usmaży mięso, zgrilluje warzywa, można mówić o wielu opcjach do wyboru. Ma szerokie zastosowanie, dlatego do gastronomii nadaje się idealnie, przykładowo do restauracji lub bistro.
Dlaczego warto zainwestować pieniądze w piec konwekcyjno parowy marki Rational?
Zainwestowanie w innowacyjne rozwiązania technologiczne to świetny pomysł w przypadku lokalu gastronomicznego, bo można zaoszczędzić pieniądze i czas, usprawnić pracę i ją ułatwić. Obsługa pieca konwekcyjno parowego marki Rational (tu obejrzysz modele pieców tego producenta: https://www.gastropuls.pl/piece-konwekcyjno-parowe/0,rational) jest niezwykle prosta, można dostosować go z łatwością do swoich potrzeb. Ma szerokie zastosowanie ze względu na swoje liczne funkcje, które nie ograniczają się wyłącznie do pieczenia. Po wprowadzeniu nowego sprzętu do restauracji lub bistro zamówienia będą realizowane zdecydowanie szybciej, co przełoży się na zadowolenie klientów. Wszystko będzie na wysokim poziomie, co wpłynie na pozytywne opinie i korzystnie na wizerunek lokalu gastronomicznego.
Kucharze mają wiele możliwości w przypadku pieca konwekcyjno parowego marki Rational, bo pozwala na tradycje pieczenie, gotowanie, pieczenie z wykorzystaniem pary wodnej, blanszowanie, smażenie, grillowanie, wędzenie. Rewelacyjnie nadaje się także do regenerowania potraw, które zostały wcześniej przygotowane, bez straty na objętości. Nie dochodzi do ich wysuszenia ze względu na to, że w urządzeniu panuje wysoka wilgotność. Umożliwia przygotowywanie przeróżnych potraw, zaoszczędza się pieniądze na zakup sprzętu i miejsce w lokalu.
Co warto wiedzieć o piecach konwekcyjno parowych?
Piece konwekcyjno parowe są wyposażone w specjalne wentylatory, które odpowiadają za wtłaczanie gorącego powietrza do komory, temperatura jest utrzymywana na stałym poziomie. Powietrze porusza się poziomo, równomiernie ogrzewa całą komorę. Nie trzeba martwić się o przypalenie czegoś, wszystko pozostaje soczyste, o odpowiedniej teksturze, z zachowaniem kolorystyki. W piecu konwekcyjnym znajdują się filtry oczyszczające, które mają za zadanie usuwanie na bieżąco drobinek tłuszczu. W urządzeniu można nawet smażyć bez użycia dodatkowego tłuszczu, co przekłada się na możliwość stworzenia dań o mniejszej kaloryczności.
Wykorzystanie pary wodnej w piecu sprawia, że cały proces przygotowywania posiłku zostaje mocno przyśpieszony. Potrawy zachowują swoje pierwotne walory smakowe i zapachowe, aż chce się ich skosztować. Zakup takiego nowoczesnego sprzętu wiąże się z koniecznością wydania niemałych pieniędzy, ale w przypadku lokali gastronomicznych inwestycja szybko się zwraca. Można polecieć piece konwekcyjne każdemu wymagającemu restauratorowi, z pewnością będzie zadowolony. Mnogość modeli sprawia, że nie ma problemu ze znalezieniem urządzenia idealne spełniającego wytyczne przyszłego użytkownika.