Elektryczny młynek do soli i pieprzu: zalety i wskazówki dotyczące wyboru
Młynek do soli i pieprzu jest niezbędny w kuchni, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantne potrawy. Mieszanka świeżo zmiażdżonych przypraw również wzbogaca i poprawia smak każdej potrawy. Oprócz urządzenia mechanicznego, które wymaga pewnego wysiłku, istnieje również poręczny elektryczny młynek do pieprzu i soli. To urządzenie jest zasilane baterią lub akumulatorem i wystarczy nacisnąć przycisk, aby zmielić przyprawy.
Zalety młynów elektrycznych
- Wszechstronność i jednocześnie prostota.
- Kilka trybów szlifowania.
- Wysoka wydajność. Elektryczny młynek może zmielić o wiele więcej przypraw w tym samym czasie niż ręczny.
Ponadto, urządzenia te radzą sobie z bardzo twardymi przyprawami, takimi jak sól morska, która jest trudna do mechanicznego zmielenia. Mają one jednak wadę – wysoką cenę. Jednak biorąc pod uwagę użyteczność i trwałość urządzenia, nie jest to wadą.
Jak wybrać młynek do soli i pieprzu, który będzie służył przez wiele lat?
Istnieje kilka kryteriów wyboru idealnego akcesorium do kuchni:
- Trwałość kamieni młyńskich. Jeśli są one wykonane z metalu lub ceramiki, a nie z plastiku, urządzenie będzie bez wątpienia działać znacznie dłużej.
- Należy również wziąć pod uwagę, że kamienie młyńskie z dwoma rzędami dłut są szczególnie niezawodne.
- Obudowa. Stalowa powłoka jest znacznie mocniejsza od szklanej, choć ten wskaźnik jest mniej ważny od poprzedniego. Jeśli projekt kuchni nawiązuje do szkła lub plastiku, możesz zdecydować się na taki zakup.
Pamiętaj jednak, że plastik jest kruchy i łatwo pęka, a drewno pochłania zapachy. Akryl jest bardzo użytecznym narzędziem; nie tylko odpycha zapachy, ale również utrzymuje wilgoć.
Asortyment młynów elektrycznych https://nettrading.pl/mlynki-i-mozdzierze-do-przypraw jest dość duży. Są modele z lampkami, dwustronne, gdzie każdy z pojemników wypełniony jest innymi przyprawami, i wiele innych. Dzięki temu każdy z łatwością znajdzie wśród szerokiej gamy akcesoriów te odpowiednie dla swoich potrzeb.