Garnek do gotowania na parze – prosty sposób na zdrowy obiad
Gotowanie na parze oznacza znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne posiłki. Przede wszystkim ten rodzaj obróbki termicznej pozwala zachować produktom znacznie więcej wartości odżywczych, czyli witamin i soli mineralnych, które zazwyczaj tracą podczas smażenia oraz gotowania w dużej ilości wody. Jak przyrządzać posiłki na parze?
Garnek do gotowania na parze
Oczywiście można sobie radzić domowymi sposobami, np. umieszczając produkty na sitku nad gotującą się wodą i przykrywając pokrywką, ale jest to całkowicie nieekonomiczne, ponieważ takie gotowanie na parze zajmuje znacznie więcej czasu. Dużo wygodniej zaopatrzyć się w specjalny garnek, który w zależności od naszych preferencji, pozwoli przygotować za jednym zamachem nawet cały obiad.
Jak wybrać garnek do gotowania na parze z tak wielu dostępnych modeli? Musisz zdecydować przede wszystkim o tym, jaką ma mieć pojemność. Im większy, tym więcej produktów ugotujesz na parze w tym samym czasie. Takie naczynia mogą posiadać kilka wkładów z sitkiem. Tym sposobem w każdym z nich może umieścić kilka różnych produktów, np. warzywa, rybę lub mięso oraz ryż czy kaszę. Również im większa średnica garnka, tym więcej zmieścisz tam produktów. Ma to zdecydowane znaczenie, gdy przygotowujesz posiłki dla kilku osób.
Z jakiego materiału?
Garnki do gotowania na parze mogą być wykonane z kilku różnych materiałów. Są to przede wszystkim naczynia z wysokiej jakości stali, ceramiczne lub emaliowane. Sprawdź, czy dany model, który Cię interesuje, nadaje się na Twoją kuchenkę. Nie wszystkich można używać na przykład na kuchence indukcyjnej. Materiał ma również znaczenie, jeśli chodzi o wytrzymałość naczynia. Te emaliowane dużo łatwiej uszkodzić, a taki trzeba wymienić już na nowy. Najbardziej wytrzymałe są te wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Je także można z powodzeniem zmywać w zmywarkach, co też ma znaczenie dla ich funkcjonalności i wygody użytkowania. Te kwestie warto wziąć pod uwagę szczególnie wtedy, gdy posiłki gotujemy na parze codziennie. W ten sposób w dużym stopniu ułatwimy sobie domowe obowiązki.