Jak filiżanka sprawia, że kawa smakuje lepiej

Jak filiżanka sprawia, że kawa smakuje lepiej

Kubki, z których zazwyczaj pijemy kawę, zostały zaprojektowane w jednym celu – aby pić gorące napoje bez ryzyka poparzenia się. Nie mają one za zadanie wzmacniać lub ukrywać smaku napojów.

Czasami bariści w kawiarniach używali przyborów, które nie były oryginalnie zaprojektowane do kawy. Na przykład kieliszki do wina lub szklanki do whisky. Albo używali przyborów, które, choć są przeznaczone do kawy, w rzeczywistości tylko zakłócają jej aromat.

filiżanki villeroy
filiżanki do kawy kupisz w Technica.pl

Wybór filiżanki do kawy to pobudzenie wszystkich zmysłów, nie tylko smaku i zapachu, i jej wpływu na postrzeganie smaku kawy. Według badań, kolor różowy i zaokrąglone filiżanki są silnie kojarzone ze słodyczą, filiżanki w kształcie tulipana wzmacniają odczuwany aromat i wiele innych.

Czym powinno charakteryzować się dobre naczynie do kawy?

Wiemy więc, że naczynie ma wpływ na doznania smakowe konsumenta. Ale jak to się dokładnie dzieje w przypadku kawy? Jaki wpływ mają te wszystkie czynniki i jakich typów statków powinniśmy szukać?

Czynniki do rozważenia przy wyborze filiżanki

  • Wpływ kształtu naczynia na smak przez wolną przestrzeń i kąt nachylenia;
  • Wpływ kształtu naczynia na smak dzięki powierzchni cieczy i retencji ciepła;
  • Wpływ wielkości na aromat poprzez dyfuzję cząsteczek aromatu i wolną przestrzeń.

Nauka o idealnym naczyniu do kawy

Wiele badań potwierdza fakt, że faktura, wielkość, kolor i kształt naczynia wpływa na postrzeganie smaku napoju. W badaniu międzykulturowym, badającym związek między kształtem a smakiem kubków i znajdującej się w nich kawy stwierdzono, że badani mieli tendencję do kojarzenia wąskich kubków z lżejszymi smakami, krótkich kubków z gorzką i intensywną kawą, a szerokich kubków ze słodszymi smakami.

Inne badania, sprawdzały, jak postrzegamy gorycz i słodycz różnych napojów. Poziom goryczy w kawie był oceniany o 27% wyżej, jeśli uczestnicy pili z kubka o kanciastej powierzchni. Poziom słodyczy był o 18% wyższy, gdy uczestnicy trzymali zaokrąglony kubek.