Jaki makaron bezglutenowy wybrać?
Makaron to produkt o wszechstronnym zastosowaniu, z którego można przygotować różnorodne posiłki. Będąc na diecie bezglutenowej wcale nie trzeba rezygnować z jego obecności w jadłospisie, ponieważ coraz więcej producentów posiada w swojej ofercie makaron bezglutenowy odpowiedni dla osób chorujących na celiakię, ale również tych, którzy pragną wprowadzić pewne zmiany w swoim menu lub spróbować po prostu nowych smaków. Wybór jest naprawdę szeroki.
Makaron bezglutenowy – zdrowy i smaczny
Pacjenci, u których została zdiagnozowana nietolerancja glutenu dodatkowo mogą cierpieć na niedobory niektórych witamin i mikroelementów ze względu na prowadzenie diety eliminacyjnej. Innym powodem są uszkodzenia błony śluzowej jelita, które prowadzą do ograniczonego wchłaniania tychże składników. W związku z tym makaron bezglutenowy (szeroki wybór znajdziesz tutaj) jest nie tylko zamiennikiem dla tradycyjnych produktów z mąki pszennej, ale również cennym źródłem wielu składników, w tym takich jak:
- magnez,
- fosfor,
- cynk,
- witaminy z grupy B.
Makaron bezglutenowy – pomysł na pyszne danie obiadowe
Makaron bezglutenowy może również stanowić składnik urozmaiconej diety osób zdrowych. Producenci oferują ciekawe propozycje, a produkty produkowane są między innymi z: soczewicy, soi, groszku czy ciecierzycy. Makarony bezglutenowe dostępne są również w kilku wersjach, dzięki czemu można z nich przygotowywać tradycyjne dania. W sklepach można zakupić zarówno makaron bezglutenowy rurki, penne, nitki, spaghetti, świderki, wstążki, jak i zacierki. Dzięki temu można przygotować łazanki, zapiekanki makaronowe, carbonarę, jak i makaron z sosem bolognese.