Kawa ziarnista czy mielona?
Kawa w ziarnach czy mielona to pierwsze pytanie, które trzeba sobie zadać wybierając kawę do parzenia. Która forma jest lepsza? Okazuje się, że pod uwagę należy wziąć kilka różnych czynników, w tym gust oraz możliwości sprzętowe.
Kawa ziarna – charakterystyka smaku
Kawa ziarnista ze swiezopalona.pl przed długi czas zachowuje swój smak i aromat, także podczas przechowywania w szczelnym pojemniku. Trzeba jednak posiadać odpowiedni sprzęt do mielenia kawy. Problemu nie ma jeśli w kuchni stoi automatyczny ekspres do kawy, bo ma on fabrycznie wbudowany młynek. W przeciwnej sytuacji trzeba pomyśleć o osobnym urządzeniu do mielenia kawy. Kawa mielona to propozycja na pewno dla osób, które takiego urządzenia nie posiadają. Poza tym przygotowywanie takiej kawy jest szybsze i łatwiejsze niż kawy w ziarnach. Kawa mielona jest dobrym wyborem podczas wakacyjnego wyjazdu. Kawa tego typu jest w sklepach hermetycznie pakowania, co tez ma chronić ją przed utratą walorów smakowych i aromatycznych. Po otwarciu opakowania trzeba przechowywać ją zamkniętą w szczelnym pojemniku. Otwarta nie tylko traci swoje walory, ale i pochłania inne zapachy, co negatywnie wpływa na jej smak i zapach.
W czym można mielić kawę ziarnistą?
W przypadku braku ekspresu do kawy z wbudowaną funkcją mielenia trzeba zaopatrzyć się w odpowiedni młynek. W sklepach wybór jest w tym zakresie dość duży. W zależności od sposobu mielenia ziaren wyróżnia się młynki ostrzowe i żarnowe. Młynki ostrzowe są dość tanie, ale z drugiej strony nie oferują wysokiej jakości mielenia. Często przecinają ziarna kawy na niesymetryczne kawałki, które tracą swoje właściwości na skutek podgrzewania się. Wszystko to wpływa negatywnie na końcowy smak zaparzonej kawy. Z kolei młynki żarnowe są lepsze jakościowo. Ścierają ziarna nie tnąc ich jednocześnie. W efekcie końcowym ilość pozostałego pyłu kawowego jest niewielka. Poza tym młynki tego rodzaju posiadają zwykle kilka opcji grubości mielenia kawy, które są dopasowane do różnych sposobów parzenia kawy ziarnistej.