Ketchup bez cukru – dietetyczna wersja sosu na bazie pomidorów

Ketchup bez cukru jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą ograniczyć spożycie cukrów dodanych do diety. Może on być również korzystny dla osób z cukrzycą, ponieważ może pomóc im w kontrolowaniu ilości spożywanych węglowodanów.

Jak jest produkowany ketchup bez cukru?

Ketchup bez cukru jest produkowany z użyciem substancji słodzących, takich jak sukraloza, oraz alkoholi cukrowych, takich jak erytrytol. Substytuty te pomagają uzyskać charakterystyczny słodki i pikantny smak ketchupu bez cukru.

Udowodniono, że ketchup bez cukru jest zdrową alternatywą dla tradycyjnego ketchupu, jeśli chodzi o zawartość sodu, kalorii i węglowodanów. Jednak sztuczne słodziki w dużych ilościach mogą być szkodliwe. Jednak uzyskanie takich stężeń wymagałoby konsumowania kilku kilogramów ketchupu dziennie.

Aby ketchup nie zawierał cukru, zastępuje się syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (HFCS) naturalnym słodzikiem o nazwie ksylitol. Ksylitol jest alkoholem cukrowym, który ludzie metabolizują zupełnie inaczej niż cukier.

Ketchup bez cukru jako popularny dodatek w kuchni

KETCHUP-PIKANTNY-BEZGLUTENOWYKetchup nie jest już przyprawą, którą rezerwujemy tylko do hot-dogów i hamburgerów. Stał się podstawą w kuchni, używaną do przyrządzania wszelkiego rodzaju potraw, w tym sosów sałatkowych i glazury. Ale te kupowane w sklepach są zazwyczaj naładowane cukrem, nie wspominając o konserwantach i zagęszczaczach.

Ketchup bez cukru ma słodki smak, który sprawia, że jest idealny do wszystkiego, od dodawania do hamburgerów po maczanie frytek i krążków cebuli. Jest niskokaloryczną i niskowęglowodanową przyprawą dla tych, którzy stosują dietę keto lub dietę niskocukrową.

Niestety nie jest to coś co kupić można w pierwszym lepszym sklepie, jednak w internecie nie brakuje ofert na prawdziwy ketchup bez cukru, kupowanie jedzenia online staje się coraz popularniejsze, dlatego sklepy mają coraz bogatszy asortyment.