Poradniki

Kolorowe barwniki w proszku, płynie, żelu oraz sprayu

Barwniki spożywcze to ulubiony produkt tych osób, które uwielbiają pięknie zdobić torty i inne słodkie ciasta. Dzięki użyciu barwników można uzyskać niesamowite efekty kolorystyczne. Na rynku spożywczym oferowane są barwniki w proszku, żelu oraz sprayu.  

Barwniki w płynie

Produkty te są stosowane w szczególności do barwienia mas do tortów, bitej śmietany, klasycznego lukru z cukru pudru oraz ciasta biszkoptowego przed jego upieczeniem.

Ten rodzaj barwnika nie jest jednak polecany do barwienia masy cukrowej, gdyż zmienia on jej konsystencję. Otóż rozrzedzona masa klei się do dłoni i nie można rozwałkować, dlatego też ciężko wykonać z niej dekoracje. Barwniki te w szerokiej gamie kolorystycznej są powszechnie dostępne na rynku spożywczym.

Barwniki w żelu lub w paście  

Nadają się idealne do kolorowania masy cukrowej. Dają one intensywne i niezwykle wyraziste odcienie oraz są wyjątkowo wydajne w użyciu.

W celu uzyskania jednolitego koloru masę należy dokładnie wyrobić.  Barwniki w paście można rozcieńczyć w odrobinie wody lub alkoholu i używać podobnie jak barwników w płynie. W takiej postaci doskonale zdobią soki, lody i inne różnorodne napoje.

Barwniki w proszku

Można je stosować zarówno na sucho jak i mokro. W pierwszym przypadku należy delikatnie nanosić  barwnik pędzelkiem na ozdabiane powierzchnie. Dzięki temu można uzyskać niesamowity efekt cieniowania. Natomiast w drugim przypadku należy rozcieńczyć barwnik w spirytusie lub wódce i stosować podobnie jak barwniki w płynie. Do tego rodzaju barwników zaliczyć można także barwniki strukturalne, występujące w postaci granulek, które to doskonale imitują pyłek kwiatowy, ziemię, piasek lub mech.

Na rynku oprócz szerokiej palety standardowych kolorów dostępne są barwniki perłowe.

Barwniki w spray’u

Produkty te są używane najczęściej do zabarwiania powierzchni tortu, bitej śmietany czy masy kremowej. Jest ona dostępna w wielu sklepach spożywczych w niezwykle interesujących barwach.

Barwniki do czekolady

Są to barwniki przeznaczone głównie do barwienia białej masy czekoladowej. Zostały one stworzone na bazie oleju, dzięki czemu gwarantują łatwe rozprowadzenie się w masie czekoladowej bez niekorzystnej zmiany jej konsystencji. Barwniki te wykorzystywane są do tworzenia kolorowych ozdób czekoladowych, pralin, czekoladek oraz lizaków.

Wszystkie dostępne na Aledobre.pl barwniki spożywcze, można ze sobą łączyć w dowolny sposób, co pozwala na uzyskanie niemal nieograniczonej palety barw oraz odcieni.