Kształt szynkowaru ma znaczenie
Odkąd na rynku pojawił się szynkowar, każdy z nas może produkować własne wędliny, pasztety, kiełbasy i szynki. Takie domowe wyroby są niezwykle smaczne i aromatyczne, a co najważniejsze zdrowe. Wysokiej klasy szynkowar możesz znaleźć tutaj: https://www.aledobre.pl/19129,Szynkowar_PRESTO_z_termometrem_Tescoma.html
Wybór szynkowaru a kształt urządzenia
Szynkowary różnią się wieloma rzeczami i nie chodzi tylko o ich cenę, ale także o pojemność, parametry techniczne czy chociażby kształt. Jednym z ważniejszych aspektów, na które należy zwrócić uwagę podczas kupowania tego typu urządzenia, jest jego kształt. Nie chodzi tutaj wyłącznie o kwestię estetyki, ale o praktyczność urządzenia. Tym bardziej, że od kształtu szynkowaru zależeć będzie to, jakie garnki będzie można do niego wkładać. Do dyspozycji nie są wyłącznie modele w kształcie walca, ale także szynkowary owalne, prostokątne i kwadratowe. Wybór jest spory, dzięki czemu każdy znajdzie da siebie coś odpowiedniego. Największą popularnością cieszą się modele walcowate, które świetnie sprawdzają się do przygotowywania rożnego typu szynek na kanapki. W ich przypadku trzeba posiłkować się woreczkami do parzenia szynk, dzięki czemu można uniknąć bezpośredniego kontaktu żywności z powierzchnią naczynia. Łatwiej jest także później wyjąć jedzenie z szynkowaru. Jeśli preferujemy parzenie szynki z jednego i większego kawałka mięsa w całości, to godne polecenia są urządzenia owalne. Zajmują one więcej miejsca niż te o kształcie walca, za czym idzie konieczność wyposażenia się w większy garnek. Szynki w całości można także z powodzeniem robić w szynkowarze kwadratowym czy też prostokątnym. Parzenie kilku szynek jednoczenie w jednym garnku może być jednak trochę problematyczne ze względu na to, że trudniej jest stosować do takiego urządzenia odpowiednie naczynie.