zdrowa żywność

Kulinarne zastosowanie soczewicy

Soczewica może być ważnym elementem diety sportowców, wegetarian i osób poszczących, ponieważ zawiera wiele łatwo przyswajalnych białek, które mogą prawie całkowicie zastąpić białka mięsa. Soczewica jest uważana za dietetyczny środek spożywczy. Mogą one hamować wchłanianie szybkich węglowodanów, blokując w ten sposób przyjmowanie dodatkowych kalorii. Wysoka zawartość błonnika pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej i blokuje napady głodu. 

Gotowanie z soczewicą

Soczewica jest bardzo popularna w multicookerach, piekarnikach i kuchenkach i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

Zupa z soczewicy

To dietetyczne danie nadaje się zarówno na obiad, jak i na lekką kolację.

  • Soczewica czerwona (lub inna szybkostrawna) – 200 gr;
  • Cebula – 1 łyżka;
  • Pasta pomidorowa – 1 łyżka stołowa;
  • Ryż lub makaron z soczewicy;
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka.;
  • Sól, przyprawy – do smaku.

Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Soczewicę i makaron z soczewicy wrzucamy do wrzącej wody (na kilka palców, może więcej) i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodać przyprawy, cebulę i koncentrat pomidorowy, doprowadzić do wrzenia. Przed podaniem posypać ziołami.

makaron z soczewicy

Klopsiki z soczewicy

Przepyszne klopsiki z soczewicy można wykorzystać jako dodatek do dania lub zamiast mięsnego placka. Można dodać indyjskie curry lub gruzińskie posiekane suneli, albo zwykły pieprz i sól.

  • Soczewica – 200 gr;
  • Mielone orzechy włoskie – 2 łyżki stołowe;
  • Czosnek – 3 ząbki;
  • Jajko kurze – 1 jajko;
  • Mielone okruchy – 2 łyżki stołowe;
  • Olej roślinny – do smażenia;
  • Przyprawy, sól – do smaku.

Soczewicę zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Zmiksuj je lub zmiel za pomocą blendera. Rozetrzeć czosnek, dodać bułkę tartą, orzechy, przyprawy i jajko, wymieszać z przecierem. Mokrymi rękami formować klopsiki. Smażyć delikatnie w oleju roślinnym lub piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Podawać z kwaśną śmietaną.