Kulinarne zastosowanie soczewicy

Soczewica może być ważnym elementem diety sportowców, wegetarian i osób poszczących, ponieważ zawiera wiele łatwo przyswajalnych białek, które mogą prawie całkowicie zastąpić białka mięsa. Soczewica jest uważana za dietetyczny środek spożywczy. Mogą one hamować wchłanianie szybkich węglowodanów, blokując w ten sposób przyjmowanie dodatkowych kalorii. Wysoka zawartość błonnika pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej i blokuje napady głodu.
Gotowanie z soczewicą
Soczewica jest bardzo popularna w multicookerach, piekarnikach i kuchenkach i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
Zupa z soczewicy
To dietetyczne danie nadaje się zarówno na obiad, jak i na lekką kolację.
- Soczewica czerwona (lub inna szybkostrawna) – 200 gr;
- Cebula – 1 łyżka;
- Pasta pomidorowa – 1 łyżka stołowa;
- Ryż lub makaron z soczewicy;
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka.;
- Sól, przyprawy – do smaku.
Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Soczewicę i makaron z soczewicy wrzucamy do wrzącej wody (na kilka palców, może więcej) i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodać przyprawy, cebulę i koncentrat pomidorowy, doprowadzić do wrzenia. Przed podaniem posypać ziołami.
Klopsiki z soczewicy
Przepyszne klopsiki z soczewicy można wykorzystać jako dodatek do dania lub zamiast mięsnego placka. Można dodać indyjskie curry lub gruzińskie posiekane suneli, albo zwykły pieprz i sól.
- Soczewica – 200 gr;
- Mielone orzechy włoskie – 2 łyżki stołowe;
- Czosnek – 3 ząbki;
- Jajko kurze – 1 jajko;
- Mielone okruchy – 2 łyżki stołowe;
- Olej roślinny – do smażenia;
- Przyprawy, sól – do smaku.
Soczewicę zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Zmiksuj je lub zmiel za pomocą blendera. Rozetrzeć czosnek, dodać bułkę tartą, orzechy, przyprawy i jajko, wymieszać z przecierem. Mokrymi rękami formować klopsiki. Smażyć delikatnie w oleju roślinnym lub piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Podawać z kwaśną śmietaną.