Poradniki

Mleko sojowe – dlaczego warto je pić?

Widok napoju sojowego na sklepowej półce nie dziwi już nikogo. Produkt ten stanowi alternatywę dla mleka krowiego i stanowi stały element diety wielu Polaków. Wyjaśniamy, jaki wpływ na organizm ma popularny napój przygotowywany z nasion soi?

Skład mleka sojowego

Napój sojowy jest uznawany za najzdrowszą alternatywę dla tradycyjnego mleka. Stanowi on doskonałe źródło witamin B12, E, białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6). W swoim składzie zawiera też minerały takie jak: wapń, potas, sód, magnez i żelazo. Co ważne jest też źródłem izoflawonów, pochodzących z soi. Napój sojowy nie zawiera laktozy i stanowi swego rodzaju ratunek dla osób zmagających się z jej nietolerancją. Jest też chętnie spożywany przez ludzi uczulonych na białko mleka krowiego oraz cukrzyków, ze względu na niski indeks glikemiczny. Warto dodać, że mleko sojowe zawiera w swoim składzie większość niezbędnych aminokwasów, jest także doskonały źródłem fitoestrogenów.

mleko sojowe

Prozdrowotne właściwości mleka sojowego?

Mleko sojowe link wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, dlatego jego spożycie jest polecane nie tylko weganom, wegetarianom i alergikom. Korzyści, jakie płyną ze systematycznego spożywania tego napoju to między innymi:

  • obniżanie poziomu trójglicerydów we krwi,
  • łagodzenie objawów menopauzy,
  • pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • redukcja ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe,
  • ochrona organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych,
  • zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia,
  • wspomaganie leczenia osteoporozy, zwiększanie gęstości kości.