Mleko sojowe – dlaczego warto je pić?
Widok napoju sojowego na sklepowej półce nie dziwi już nikogo. Produkt ten stanowi alternatywę dla mleka krowiego i stanowi stały element diety wielu Polaków. Wyjaśniamy, jaki wpływ na organizm ma popularny napój przygotowywany z nasion soi?
Skład mleka sojowego
Napój sojowy jest uznawany za najzdrowszą alternatywę dla tradycyjnego mleka. Stanowi on doskonałe źródło witamin B12, E, białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6). W swoim składzie zawiera też minerały takie jak: wapń, potas, sód, magnez i żelazo. Co ważne jest też źródłem izoflawonów, pochodzących z soi. Napój sojowy nie zawiera laktozy i stanowi swego rodzaju ratunek dla osób zmagających się z jej nietolerancją. Jest też chętnie spożywany przez ludzi uczulonych na białko mleka krowiego oraz cukrzyków, ze względu na niski indeks glikemiczny. Warto dodać, że mleko sojowe zawiera w swoim składzie większość niezbędnych aminokwasów, jest także doskonały źródłem fitoestrogenów.

Prozdrowotne właściwości mleka sojowego?
Mleko sojowe link wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, dlatego jego spożycie jest polecane nie tylko weganom, wegetarianom i alergikom. Korzyści, jakie płyną ze systematycznego spożywania tego napoju to między innymi:
- obniżanie poziomu trójglicerydów we krwi,
- łagodzenie objawów menopauzy,
- pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego,
- redukcja ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe,
- ochrona organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych,
- zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia,
- wspomaganie leczenia osteoporozy, zwiększanie gęstości kości.