Gotowanie

Niezbędne akcesoria kuchenne

Kuchnia zwana jest sercem domu, to tam przygotowuje się posiłki, a wiele rodzin lubi spędzać w niej czas razem. Każda osoba, która na co dzień gotuje, potrzebuje kilku podstawowych akcesoriów. O których dokładnie mowa?

Obieraczka do warzyw i owoców

Ciężko byłoby bez niej. Mały gadżet z ostrzem służy do pozbywania się warstwy wierzchniej z warzyw i owoców. Jest dużo bardziej pożyteczna niż mały nożyk do obierania. Cienkie nożyki zbierają bardzo cienkie warstwy skórek, do kosza na śmieci trafiają więc tylko niejadalne części. Obieraczki są małe, poręczne, a ich cena niska.

Łyżka cedzakowa

Gastronomiczna łyżka cedzakowa (zobacz taką: https://gastronet24.pl/13200-lyzki-cedzakowe) spełnia podobną funkcję jak durszlak, z tą różnicą, że używa się jej bezpośrednio do wyławiania jedzenia z wody lub gorącego tłuszczu. Posiatkowana drobnymi dziurkami umożliwia zatem bardzo dokładne odsączenie produktów z nadmiaru płynnych substancji. Przydaje się zwłaszcza podczas gotowania i smażenia w głębokim oleju.

Łopatka kuchenna

To po prostu must have każdego kucharza niezależnie od jego poziomu umiejętności. Ułatwia przewracanie płaskich potraw na patelni m.in.: kotletów, omletów, naleśników, jajek sadzonych. Profilowany model doskonale dopasowuje się do kształtu dania. Zaleca się używanie łopatek z termoplastycznego tworzywa, które dobrze reagują na teflonowe i granitowe naczynia.

Deska do krojenia

Kiedyś najczęściej stosowane były deski do krojenia wyprodukowane z drewna. Dziś pomału się od nich odchodzi. Na drewnianej powłoce szybko zbierają się bakterie i mikroorganizmy, których trudno się pozbyć nawet podczas standardowego mycia naczyń. Zdecydowanie bardziej zaleca się zakup szklanych desek. Łatwiej usunąć z nich zanieczyszczenia.

Obieraczka, gastronomiczna łyżka cedzakowa, łopatka kuchenna i deska do krojenia – to niezastąpione gadżety stanowiące podstawę wyposażenia kuchni!