Nowoczesna zamrażarka gastronomiczna – jaka moc i klasa ekonomiczna?
Wybór zamrażarki gastronomicznej nie jest prostym zadaniem zwłaszcza, że nowoczesne AGD różni się między sobą nie tylko pod względem budowy, ale również pod względem zastosowanych materiałów oraz klasy ekonomicznej. Jednym z najważniejszych parametrów jest oczywiście moc zamrażarki.
Jaka moc i klasa ekonomiczna?
Moc określa oczywiście zdolność sprzętu do całkowitego zamrożenia określonej wagi wybranego produktu spożywczego, w ściśle określonym czasie. Jak łatwo się domyślić im większa jest zamrażarka stojąca, tym oczywiście silniejsza powinna być jego moc. Klasa ekonomiczna ma z kolei wpływ na maksymalny czas przechowywania zamrożonych produktów. Najlepszymi parametrami, mogą pochwalić się zamrażarki 4-gwizadkowe, dzięki którym w temperaturze -24 stopni Celsjusza, można zamrozić wybrane artykuły spożywcze nawet na rok. Zamrażarka gastronomiczna nowej generacji, bardzo często wyposażona jest w system, który chłodzi każdy poziom zamrażarki osobno w wybranych temperaturach. Profesjonalna zamrażarka sklepowa o wysokiej klasie mrożenia wbrew pozorom wcale nie oznacza dużego poboru energii. Osoby, które chcą zaoszczędzić nieco gotówki za prąd, powinny postawić na urządzenia z symbolem A++ albo A+++.
Na jaki materiał postawić?
W dzisiejszych czasach zamrażarka gastronomiczna najczęściej wykonana jest z aluminium. Największym atutem tego materiału jest nie tylko oryginalny design, ale również wysoka odporność na korozję. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się także zamrażarki stojące wyposażone w stalową klapę, która charakteryzuje się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne i zadrapania.
Jakie dodatkowe funkcje mogą się przydać?
Nowoczesna zamrażarka sklepowa bardzo często wyposażona jest w specjalne filtry, które pochłaniają nieprzyjemne zapachy. Przydać może się także specjalny alarm, który informuje o niedomkniętych drzwiach. Godna polecenia jest zamrażarka stojąca wyposażona w system szybkiego mrożenia. To właśnie dzięki tej funkcji artykuły spożywcze zachowają więcej drogocennych składników odżywczych.