Uncategorized

Pakowarka próżniowa listwowa – co powinno się o niej wiedzieć?

Pakowanie próżniowe to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych obecnie form przechowywania jedzenia i wydłużania jego przydatności do spożycia. Do takiego pakowania potrzebne jest oczywiście specjalne urządzenie, czyli pakowarka próżniowa listwowa. Co powinno się o tym sprzęcie wiedzieć przed jego zakupem?

Jak działa pakowarka próżniowa?

Oczywiście na samym początku powinno się zdobyć nieco informacji na temat zasady działania takiej maszyny. Czy jej obsługa jest trudna i czy zajmuje ona dużo miejsca w kuchni?
Jak się okazuje, zarówno zasada dziaani jak i obsługa tego urządzenia są naprawdę bardzo proste. Tak naprawdę użytkownik musi obsługiwać tylko dwa przyciski. Jeden odpowiada za odessanie powietrza ze specjalnej torebki, a drugi za zgrzanie jego spoin. W przypadku nowoczesnych i wysokiej jakości sprzętów ilość przycisków często jest zredukowana do jednego, ponieważ urządzenie samo wykrywa, gdy należy zakończyć odsysanie powietrza i zacząć zgrzewanie torebki.
Jak to jednak dokładnie działa i jak przebiega ten proces? Do torebki foliowej należy umieścić jedzenie, które chce się zabezpieczyć. Następnie krawędź torebki trzeba położyć na pakowarce i zatrzasnąć ją na torebce i użytkownik wciska guzik odpowiedzialny za odessanie powietrza. Gdy w torbie będzie już panowała próżnia, pakowarka zgrzeję krawędź folii, aby powietrze ponownie się do niej nie dostało. W ten sposób jedzenie jest zabezpieczone w warunkach próżniowych.

Jaki rodzaj pakowarki wybrać?

pakowarka próżniowa listwowa

Uważni klienci z całą pewnością zauważą, że na rynku dostępna jest nie tylko pakowarka próżniowa listwowa, lecz także jej odmiana komorowa. Które rozwiązanie jest lepsze i czym się oba te sprzęty pomiędzy sobą różnią?
Pakowarka listwowa to taka wersja, która przypomina nieco listwę i zgrzewa krawędź torebki jedynie na jednej krawędzi. Pakowarka komorowa natomiast to dość sporych rozmiarów pojemnik, do którego wkłada się całą torebkę wraz z jedzeniem. Które rozwiązanie jest lepsze? Wiedzieć trzeba, że na pewno wersja komorowa jest wydajniejsza i pozwala zapakować większą porcję jedzenia, lecz adresowana jest głównie do restauracji. Ze względu na jej cenę, wielkość i wagę mało który klient decyduje się na jej zakup do domu. W warunkach domowych zdecydowanie wystarczająca jest pakowarka listwowa.

Na co zwracać uwagę kupując pakowarkę listwową?

Skoro wiemy już nieco więcej o procesie pakowania próżniowego, a także mamy świadomość, jaki typ pakowarki wybrać, warto na sam koniec dowiedzieć się jeszcze nieco o parametrach tego urządzenia, którym warto się przyjrzeć podczas jego wybierania.
Nie da się ukryć, że kluczowa w tym wypadku jest szerokość zgrzewu. Im będzie on szerszy, tym większe torebki będzie można daną pakowarką zgrzewać,
Co więcej, warto również przyjrzeć się mocy zgrzewarki. Przekładać się ona będzie na szybsze opróżnianie torebki z powietrza, a także na szybkość jej zgrzewanie.
Bardzo ważną sprawą jest zwrócenie uwagi na maksymalną osiąganą przez sprzęt próżnię. Im będzie ona większa, tym jedzenie będzie mogło być dłużej przechowywane. Dużo w tym wypadku zależy od sił pompy odsysającej, więc warto rzucić na nią oko.