Po co używać kamienia do pizzy?

Przygotowywanie domowej pizzy zawsze jest zajęciem przyjemnym, którego efekty docenia cała rodzina. Drożdżowe ciasto powoli wrastające w misce, świeżo starta mozzarella i parmezan, doskonałej jakości sos ze świeżych pomidorów, bazylii i czosnku oraz poszatkowane pieczarki i salami to tylko niektóre przykłady elementów składających się na doskonały, domowy posiłek z nutą włoskiej atmosfery pyszności.

Korzyści wynikające z korzystania z kamienia

Pieczenie pizzy w zwykłym warunkach, na tradycyjnej blasze może trwać nawet pół godziny w zależności od wybranych funkcji i temperatury pieczenia. Nigdy jednak nie ma pewności, ze pizza wyjdzie odpowiednio chrupiąca, a składniki się zwyczajnie nie spalą. Nie mówiąc już o sosie, który całkowicie traci zwykle swoją soczystość.

Kamień do pizzy z AleDobre, bez względu na to, czy szamotowy, czy też granitowy równomiernie się nagrzewa, a położone na nim ciasto zdecydowanie szybciej nabiera odpowiedniej temperatury i w ciągu pięciu do siedmiu minut nasza pizza jest gotowa, składniki mają się dobrze, a sos nie traci swoich wspaniałych właściwości, jakimi są soczystość, aromat i niepowtarzalny smak.

Kamień do pizzy pochłania wilgoć z ciasta, co jest ogromnym atutem, ponieważ taki proces pozwala otrzymać pizzę idealnie chrupiącą, ale nie suchą od góry. Równomierne rozprowadzenie ciepła po cieście sprawia też, że nie ma mowy o zakalcu, który mógłby zniszczyć niejedną świetną pizzę.

Dodaj komentarz