Parzenie kawy

Porcelanowe filiżanki – na co zwrócić uwagę przy zakupie

Filiżanki porcelanowe przez dziesięciolecia były synonimem luksusu. To w nich podawano herbatę czy kawę na eleganckich przyjęciach, przy czym zazwyczaj oba rodzaje napojów gorących podawane były w jednakowych filiżankach. Z czasem pojawiły się kanony, dotyczące sposobu podawania kawy. Wymyślone przez Włochów reguły są powszechnie stosowane na całym świecie. Jakie zatem filiżanki do kawy wybrać?

Porcelanowe filiżanki nie tylko do podwieczorków

filiżanki porcelanowe do kawyPierwotnie porcelanowa zastawa była bardzo droga, dlatego sięgano po nią jedynie w wybranych sytuacjach lub okolicznościach. Gdy jej cena zaczęła spadać, w porcelanowych filiżankach podawano herbatę, łącząc ją z eleganckimi podwieczorkami. Współcześnie filiżanki porcelanowe mogą być wykorzystywane do podawania kawy lub herbaty, przy czym w zależności od rodzaju gorącego napoju, jaki w nim będzie podany, takie filiżanki różnią się kształtem, grubością porcelany oraz wykończeniem. W porcelanowych filiżankach podaje się kawę w kawiarniach, coraz częściej sięga się po nie także w prywatnych domach, choć sami domownicy najchętniej pijają kawę ze swojego ulubionego kubka. Kawa podana w porcelanowej filiżance o dość grubych ściankach może być stałym elementem każdego śniadania. Wystarczy jedynie wybrać filiżankę pod kątem napoju, który będzie z niej pity. Najważniejsze przy wyborze filiżanek do kawy jest nie tylko kierowanie się grubością porcelany, ale również dobór filiżanki do rodzaju kawy.

Jakie filiżanki do jakiej kawy?

Najbardziej charakterystyczne filiżanki do kawy porcelanowe są do espresso oraz do cappuccino. Do espresso są niewysokimi filiżankami o lekko cylindrycznym kształcie, a w ich wnętrzu mieści się 50-70 ml gorącego, mocnego naparu z ekspresu. Na bazie espresso powstają również inne rodzaje kawy, m.in. kawa lungo czy americana, w których do mocnego naparu kawy dodaje się gorące mleko lub wodę. Także filiżanki do podawania tego rodzaju kawy mają wydłużony cylindryczny kształt, jednak ze względu na dodatek wody lub mleka ich pojemność jest większa. Jeszcze większe są filiżanki do cafe au lait oraz do kawy latte. Takie filiżanki różnią się jednak kształtem od swoich niższych koleżanek i są już zazwyczaj pękatymi filiżankami z dość szeroką górą. Ze względu na swój uniwersalny kształt, ten rodzaj filiżanek bywa często mylony z filiżankami do herbaty, które są mniej pękate. Największe pod względem pojemności są filiżanki do cappuccino, w których może się zmieścić nawet 200 ml naparu.