Pieczenie

Profesjonalna forma do muffinek

Aby przygotować ciasto na muffinki, potrzebujemy jedynie nieco mąki, jajek, masła, proszku do pieczenia, ulubionych owoców, pokruszonej czekolady, lukru – czy co tylko przyjdzie nam do głowy. Ale do upieczenia ich nie nada się niestety zwykła blacha do ciasta, ani nawet blacha do tortu. Konieczne są specjalne foremki, przyda się również forma do muffinek do utrzymywania ich stabilności. Muffiny są to bowiem niewielkie ciasteczka, których objętość odpowiada doskonale jednej porcji ciasta. Kształt nadają im papierowe lub silikonowe foremki do muffinek, na dnie których nakładamy porcję ciasta, które następnie wyrastając w piekarniku zaczyna się „wylewać” z ich brzegów. Aby muffinki wyrosły równe, idealnie okrągłe, potrzebna będzie dobra forma dostępna w sklepie Aledobre.pl.

silikownowe foremki wielokrotnego użytku do muffinek
Silikonowe foremki

Rodzaje form do muffinek

Foremka, na którą nakładamy bezpośrednio ciasto, może być papierowa. Jest to foremka jednorazowa, z której łatwo odrywa się papierek -serwowana w ten sposób muffinka nie wymaga podania serwetek ani talerzyka. Możemy użyć też foremek silikonowych, wielokrotnego użytku – babeczki bardzo dobrze się z nich wyjmuje. Ciasto nałożone do niewielkich foremek wkładamy do większej formy przeznaczonej na sześc, dziewięć lub dwanaście porcji. Miejsca dla każdej muffinki leżą w odpowiedniej od siebie odległości, by babeczki nie sklejały się ze sobą brzegami podczas pieczenia. Są również idealnie dopasowane pod względem rozmiarów do standardowych foremek na muffinki. Używając odpowiednich foremek uda nam się błyskawicznie wykonać szybki poczęstunek do kawy dla niespodziewanych gości, a potem szybko po nim posprzątać!