Przyprawy – ekstrakt waniliowy

Trudno jest nam sobie wyobrazić potrawy bez przypraw i dodatków. Dzięki przyprawom dania nabierają głębi smaku i są dużo bardziej smaczniejsze. Zazwyczaj używamy ich do dań z mięsa, ryb, warzyw, ciast. Do ciast i ciasteczek idealnym dodatkiem będzie ekstrakt waniliowy z AleDobre.pl.

Czym jest ekstrakt waniliowy?

Ekstrakt powstaje z lasek wanilii zanurzonych w alkoholu. Dzięki temu otrzymujemy przejrzysty, ciemny płyn o mocnym aromacie. Wykorzystuje się go do ciast, deserów, lodów i słodkich sosów. Należy uważać, by nie przesadzić z jego ilością, zazwyczaj do danego deseru wystarczy pół łyżeczki płynu. Jest on w naszej kuchni niezastąpiony. Nie da się go zastąpić innymi olejkami.

Wanilia a wanilina

Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce są źródłem przyprawy, która się nazywa – laska wanilii. Jej największymi producentami są następujące kraje: Meksyk, Indonezja i Madagaskar. Jednak w większości kupnych ciast zamiast wanilii mamy wanilinę. Wanilina jest związkiem chemicznym, sztucznie wytwarzanym. Jednak jest dużo tańszy i łatwiej dostępny niż wanilia. Wanilina może uczulać i podrażniać skórę. Dlatego warto uważać na to co się je i czytać zawsze skład danego produktu.

Czy możemy zrobić ekstrakt waniliowy w domowych warunkach?

Warto pokusić o zrobienie samemu takiego ekstraktu. Nie zajmuje to dużo czasu, a zawsze mamy pewność, że w zrobionej przez nas przyprawie nie ma szkodliwych substancji. Będziemy potrzebować do tego prawdziwej laski wanilii oraz czystą wódkę. Następnie laski wanilii przecinamy i wkładamy do butelki z wódką. Zakręcamy i czekamy około dwóch miesięcy. Zrobiony przez nas ekstrakt będzie dużo mocniejszy i aromatyczni niż sklepowy. Dodatkowo możemy od razu zrobić większą ilość i trzymać w szafce. Na pewno desery i ciasta będą dużo bardziej aromatyczne, a ich zapach będzie się unosił po całym mieszkaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *