Poradniki

Stalowa patelnia grillowa – kiedy zakup się opłaca

W dzisiejszych czasach zakup sprzętu kuchennego to dość spora inwestycja, którą warto dokładnie przemyśleć. Perfekcyjna patelnia grillowa (przykład: ostry-sklep.pl) powinna spełniać wszystkie nasze oczekiwania. Warto dodać, że na jakość przygotowanych potraw mocno wpływa materiał, z którego wykonane jest urządzenie. Patelnia stalowa idealnie sprawdza się w przypadku mięsa, warzyw, owoców morza, a także różnego typu ryb.

Jakość ma znaczenie

Wybrana przez nas patelnia powinna być wykonana ze stali wysokogatunkowej. Zdecydowanie jest to materiał najbardziej wytrzymały ze wszystkich dostępnych. Posłuży nam niezawodnie przez długi czas. Ponadto jest to stosunkowo prosty i szybki w czyszczeniu. Wykazuje odporność na działanie środków chemicznych. Posiada właściwości antykorozyjne, co jeszcze bardziej przedłuża żywotność urządzenia.

Zbyt wolne nagrzewanie?

Prawdą jest, że patelnie stalowe nagrzewają się znaczenie dłużej niż np. wykonane z żeliwa. Niektórzy producenci poszli o krok dalej i wypuścili urządzenia składające się z wielu warstw. Dzięki temu możemy uniknąć ryzyka przypalenia, a nawet przyspieszyć cały proces przygotowywania potrawy. Wybór zależy wyłącznie od naszych potrzeb i indywidualnych preferencji. Nie zawsze szybko równa się dobrze.