Szafa mroźnicza do gastronomii – jak ją wybierać?
Prowadzenie lokalu gastronomicznego to z pewnością jedno z największych wyzwań jakie stawiane jest przed przedsiębiorcami. Okazuje się bowiem, że to oni muszą zadbać o zatrudnienie odpowiedniej kadry kucharzy, a także muszą oni dołożyć absolutnie wszelkich starań do tego, by jakość serwowanych posiłków nie pozostawiała większych wątpliwości. Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć, że zwykle najwięcej dylematów pojawia się w momencie, kiedy konieczny jest zakup odpowiednich sprzętów wyposażenia, a w szczególności szafy mroźniczej. Wobec tego, na co warto zwrócić uwagę przy jej wyborze?
Szafa mroźnicza- dlaczego przyda się w gastronomii?
Szafa mroźnicza to jeden z tych elementów wyposażenia, którego bez wątpienia nie może zabraknąć w żadnej gastronomii. Okazuje się, że to właśnie ona umożliwi nam:
- zachowanie odpowiedniej temperatury produktów;
- zachowanie zasad sanitarnych odnośnie przechowywania produktów spożywczych;
- dodatkowe miejsce na zamrażanie i trzymanie produktów spożywczych w niskich temperaturach, jeśli jest to wymagane.
Jak więc łatwo można zauważyć, szafa mroźnicza jest jednym z najważniejszych elementów, szczególnie w momencie kiedy chodzi o przechowywanie mięs czy zamrażanie owoców i warzyw. Dodatkowo szafa mroźnicza jest niezwykle funkcjonalna i praktyczna, a także ułatwi ona- o ile zostanie odpowiednio dobrana- sortowanie i przechowywanie konkretnych produktów spożywczych, uwzględniając przy tym najważniejsze wymogi sanitarne.
Na co zwracać uwagę przy wyborze szafy mroźniczej?
Szafa mroźnicza ma przede wszystkim zaoferować gastronomicznej kuchni wyjątkowo wysoką jakość. Wobec tego warto w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na to, z jakich materiałów została ona wykonana. Szafa mroźnicza powinna cechować się ogromną odpornością na szereg uszkodzeń mechanicznych, a co ważniejsze, powinna posiadać takie powierzchnie, które będzie można w prosty sposób wyczyścić- nawet przy pomocy silnych detergentów. Wybierając szafę mroźniczą pamiętajmy również o tym, by jej wnętrze zostało wręcz idealnie dopasowane do naszych potrzeb i wymagań. Mowa tu o zadbaniu o odpowiednią ilość komór, a także przegródek, które pomogą nam w odpowiednim sortowaniu konkretnych produktów spożywczych. Koniecznie uwzględnijmy również specyfikację techniczną oraz klasę energetyczności. Kierując się powyższymi wskazówkami, możemy być pewni tego, że uda się nam wybrać idealną szafę mroźniczą, która nie tylko będzie działać długo i bezawaryjnie, ale także spełni nasze potrzeby i oczekiwania.