Szybkie ciasta na zimno

Pieczenie wypieków odchodzi powoli do lamusa i wiele osób stara się w jak najszybszy sposób przygotować swoje idealne ciasto. Szybkie ciasta na zimno stały się modne już kilka lat temu i z roku na rok można spotkać coraz więcej przepisów tego typu, które znajdują coraz więcej fanów. Do przygotowania pyszności tego typu potrzebujemy najczęściej minimalną ilość składników, a głównym plusem jest oczywiście oszczędność czasu. Sami wiemy, ile czasu zajmuje nam wyrabianie ciasta, a potem pieczenie go w piekarniku. Do tego dochodzi sporo zmarnowanego prądu i emocji, czy ciasto tym razem nam wyrośnie.

Słodkości na zimno

Dlatego też udanym zamiennikiem dla ciast stały się między innymi biszkopty, które układa się jako podstawę w ten sposób, by zastąpiły nam one wygląd popularnych placków. W tym wypadku odpada nam więc zmartwienie, czy sernik na zimno wyrośnie. Oczywiście ciasta, które należy piec mają swój urok i chrupiąca podstawa może smakować pysznie. Tego typu wypieki trzeba jednak umieć przygotowywać i znają się na tym szczególnie nasze mamy i babcie. Dla nich upieczenie dobrej jakości ciasta jest jak bułka z masłem. Młodsze pokolenie zatraciło już niestety chęci i zainteresowanie się nauką od mam czy babci. W różnego rodzaju restauracjach czy pubach bardzo rzadko możemy spotkać starsze kucharki, które są zastępowane młodymi i ładnymi dziewczynami.

Nie ma się temu co dziwić, gdyż czasy lekko się zmieniły i bary mleczne, w których obiady przyrządzała starsza pani w brudnym fartuchu, odeszły już do lamusa. Społeczeństwo stało się nieco bogatsze i ludzie wolą obecnie jeść w luksusowych knajpach, w których wszystko lśni i jest podane w piękny sposób. Na całe szczęście nie oznacza to, że obecnie nie zjemy dobrego sernika i że młode osoby nie potrafią go przyrządzić. Jest to już po prostu nieco inna szkoła i smaki pieczonych obecnie ciast różnią się od tych, które można było kosztować wiele lat temu z rąk babci. Nie ma już również kaflowych pieców, w których piekło się nie tylko ciasta, ale i chleb.

Dodaj komentarz