Poradniki

Warzywa konserwowe – produkcja, zalety i wady

W lecie wiele gospodyń robi zapasy na zimę. Ogórki konserwowe, pomidory w zalewie, paprykę, kawior z bakłażana, saute, lecho i inne smaczne rzeczy, które są spożywane z przyjemnością w zimie.

Na co uważać robiąc marynowane warzywa?

Medycy twierdzą, że niektóre konserwy są po prostu szkodliwe i straszą słowem „botulizm”. Wtedy szkodliwe bakterie namnażają się bez tlenu i zatruwają produkt. Osoba, która spożywa takie konserwy ryzykuje swoje zdrowie. A w przypadku nieudzielenia w porę pomocy medycznej – także życie. Jeśli więc wieczko puszki z warzywami jest nadęte, należy ją od razu wyrzucić do kosza.

Zalety pomidorów w zalewie

Zatrucie nie jest jedynym zagrożeniem przy spożywaniu warzyw z puszki. Nasze ulubione pomidory są smaczne, niskokaloryczne i dobrze komponują się z wieloma potrawami. Ale jest jedna rzecz – w marynacie jest dużo octu i soli. Ocet zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i wzmaga apetyt, a sól wzmaga pragnienie.

Oznacza to, że nasze wspaniałe pomidory w zalewie będą bardzo kusiły, aby zjeść coś bardziej pożywnego. Powinny o tym pamiętać osoby, które mają problem z nadwagą. Ponadto, niebezpieczeństwo numer dwa czyha na osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi. Lekarze zalecają spożywanie pomidorów w ich własnym soku, niekiszonych. Są zdrowe, ponieważ sok pomidorowy zawiera likopen, który zapobiega nowotworom.

pomidory w zalewie

Pomidory czy ogórki

Ogórki są trudniejsze w obróbce, gdyż ogórki kiszone mają krótszy okres przydatności do spożycia. Dlatego mogą być one przyczyną zatrucia jadem kiełbasianym. Jeśli chodzi o produkty kupowane, należy kupować ogórki letnie i jesienne. Oznacza to, że warzywa są szczelnie zamknięte i świeże. Nie należy jeść pomidorów i ogórków w mętnej zalewie. Nie należy też kupować i solić razem pomidorów i ogórków – są zbyt różne i mogą dawać inną reakcję chemiczną, nieszczególnie dobrą dla organizmu.