Gotowanie

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Zupa węgierska to idealna zupa, którą można zjeść w domu w chłodne jesienne i zimowe wieczory ale z powodzeniem można również zaserwować podczas wiosennych wycieczek na pikniku wśród rodziny czy znajomych.

Węgierska kuchnia serwuje paprykę pod każdą postacią, bo nadaje ona potrawom niepowtarzalny aromat oraz węgierską pikantność i kolorowy, apetyczny wygląd. Jest często spotykana i bardzo chętnie dodawana do zupy gulaszowej. Poniżej, a także pod podanym linkiem znajduje się szczegółowy przepis na zupę gulaszową – smaczne danie dla całej rodziny.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka, składniki:

– ok. 1 l gorącej wody lub domowego bulionu,

– 500 g mięsa gulaszowego np. wołowej pręgi,

– 400 g pokrojonych pomidorów bez skórki z puszki,

– 3 kolorowe papryki,

– 2 marchewki średniej wielkości,

– 1 korzeń pietruszki,

– 1/4 korzenia selera,

– 3 – 4 średniej wielkości ziemniaki,

– 1 duża cebula,

– 2 ząbki czosnku,

– 3-4 łyżki oliwy z oliwek,

– 2 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego,

– 1 łyżeczka słodkiej papryki,

– 1 łyżeczka wędzonej papryki,

– 1/2 łyżeczki ostrej papryki,

– sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie węgierskiego kociołka z zupą gulaszową:

Na początku, należy przygotować warzywa – cebulę obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, wysuszyć i wykroić gniazd nasiennych i pokroić je w kostkę średniej wielkości.

Ziemniaki, pietruszkę, seler i marchewkę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę o boku ok. 1,5-2cm.

Mięso również należy pokroić w średniej wielkości kostkę, doprawić papryką słodką oraz ostrą i obficie skropić oliwą z oliwek.

Do garnka z grubym dnem, należy wrzucić mięso i je obsmażyć. Następnie trzeba dodać do mięsa posiekaną drobno cebulę i smażyć dalej, aż do zeszklenia się cebuli.

Do garnka należy dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przecier pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszać. Trzeba też dolać tyle wywaru lub wody aby mięso zostało przykryte płynem. Doprawić do smaku solą oraz wędzoną papryką.

Całość należy gotować ok. 40 minut pod lekkim przykryciem i ewentualnie uzupełnić poziom wody, tak aby wszystkie składniki zostały przykryte.

W takcie gotowania dodać należy przygotowaną włoszczyznę, należy dodać jeszcze paprykę i gotować kolejne 10 minut. Kilka minut przed końcem gotowania, należy dorzucić także pomidory z puszki i całość delikatni wymieszać i dogotować ok. 5 minut. W razie potrzeby można doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis na zupę gulaszową warto na stałe wprowadzić do swojego menu.