Pieczenie

Wybierz wałek do ciasta

Duże placki na przekładane kremem ciasto, czy masa rozwałkowana po to, by wyciąć z niej ciasteczka o dowolnym kształcie? Niezależnie od tego za jaki rodzaj wypieków zabiera się miłośnik cukiernictwa, dobry wałek do ciasta uczyni pracę prostszą i przyjemniejszą. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów, jaki produkt wybrać?

Wałki do zadań specjalnych

Warto poznać ofertę wałków, aby wybrać taki, który będzie służył najlepiej przy wyrabianiu różnych rodzajów ciast.
Tradycyjny wałek drewniany z rączkami to eko wersja pomocnika piekarza. Może kleić się do wyrabianej masy, więc czasami należy posypać go mąką, aby temu zapobiec. Pasuje do wnętrz w każdym stylu.
Wałki silikonowe wykonane są z tworzywa sztucznego powleczonego silikonem, dzięki czemu ciasto nie klei się do ich powierzchni. Nadają się do wałkowania ciasta m.in. francuskiego i na pierogi. Łatwe do utrzymania w czystości, występują w wielu wersjach kolorystycznych.

Wałki z powłoką teflonową to również gwarancja, że ciasto nie będzie przywierać do powierzchni sprzętu.
Wałki wykonane z marmuru posłużą przez długie lata. Kamienne wałki ułatwiają rozwałkowanie masy, ze względu na ich wagę nie trzeba używać dużo siły w trakcie pracy.

Wałki ze stali nierdzewnej zapewniają wysoką higienę użytkowania, a także zapobiegają przywieraniu ciasta.
W rodzinie wałków do ciasta można również spotkać takie o konstrukcji wałka malarskiego. Są zazwyczaj mniejsze od wałków tradycyjnych, a pojedyńcza obrotowa rączka pozwala na precyzyjne manipulowanie nawet w zakamarkach (np. kiedy wałkujemy ciasto na blasze). Występują w wersji drewnianej, plastikowej i silikonowej.