Sprzęt elektroniczny w kuchni

Zalety i wady kuchni indukcyjnej

Coraz większe grono kucharzy, zarówno amatorów jak i profesjonalistów, docenia zalety kuchni indukcyjnych. Z mody wychodzą powoli standardowe kuchenki elektryczne lub na gaz. Jakie zalety i wady posiada kuchenka indukcyjna? Czy warto postawić ją we własnej kuchni?

Zalety kuchni indukcyjnych

Zwolennicy oszczędzania z pewnością docenią fakt, że energooszczędność dobrej indukcyjnej kuchenki jest bardzo wysoka. Oparzenie się przy gotowaniu jest praktycznie niemożliwe, ze względu na to, że płyta grzewcza się nie nagrzewa, temperatura przenoszona jest bezpośrednio na dno naczynia. Potrawy gotowane na kuchence tego typu nie przypalają się. Ponadto, po zabraniu garnka z płyty, kuchenka zazwyczaj automatycznie się wyłącza.

Wady kuchni indukcyjnych

Jako główną wadę zazwyczaj wymienia się to, że na kuchniach indukcyjnych nie można gotować przy użyciu dowolnych naczyń. Nie wszystkie garnki są bowiem przeznaczone do stosowania na indukcyjnych płytach grzewczych. Te, które się do tego nadają, są nieco droższe od standardowych.

Podsumowując, kuchenka indukcyjna jest urządzeniem, które z pewnością warto mieć w swojej kuchni. Jej zalety zdecydowanie przeważają nad wadami. Widać to po rosnącej popularności tego typu urządzeń.