Gotowanie

Dlaczego warto postawić na piec konwekcyjny parowy?

W profesjonalnych restauracjach bardzo ważny jest nie tylko rewelacyjny smak potraw, ale również czas ich przygotowania. Między innymi dlatego też w każdym większym lokalu gastronomicznym znajduje się niezawodny piec konwekcyjny, który poradzi sobie nawet z najtrudniejszymi zadaniami. W ostatnim czasie rekordy popularności biją piece konwekcyjne wyposażone w funkcję naparowywania komory.

Czym tak naprawdę charakteryzują się piece konwekcyjne parowe?

Nowoczesny piekarnik konwekcyjny w dzisiejszych czasach jest jednym z najbardziej uniwersalnych urządzeń gastronomicznych, który używany jest w restauracjach na całym świecie. Praca tego urządzenia w dużym skrócie mówiąc polega na wprowadzeniu ciepłego powietrza bezpośrednio do wnętrza za pomocą specjalnych wentylatorów, które wymuszają ruch poziomy. Powietrze przelatuje przez specjalne filtry oczyszczające, dzięki którym można pozbyć się drobinek tłuszczu. W dużej mierze to właśnie ten prosty mechanizm umożliwia zachowanie stałej temperatury w piekarniku. Tylko piece konwekcyjne pozwalają na szybkie i co najważniejsze równomierne pieczenie potraw – kliknij.

Para wodna

Nowoczesny piec konwekcyjny jak wspomniano powyżej, może wykorzystywać parę wodną, dzięki czemu przygotowywane potrawy zachowują podczas pieczenia swoją naturalną wilgoć. Wadą zwykłych pieców jest to, że niestety podczas dłuższej pracy wysuszają one potrawy, dlatego też znacząco zmienia się ich smak. Rozwiązaniem tego problemu jest właśnie dobry piekarnik konwekcyjny-parowy. Z racji tego, że przygotowywane potrawy pieką się równomiernie z każdej strony, to można znacząco skrócić czas ich przygotowania. Sporym atutem jest także to, że podczas pieczenia nie trzeba kontrolować potraw. Pyszne dania na parze są idealnym wyborem dla zagorzałych miłośników zdrowego gotowania. Dzięki nowoczesnej technologii parowej wszystkie potrawy są zawsze soczyste i pełne witamin.