Jak przygotować zaplecze kuchenne?

Każdy lubi wyjść od czasu do czasu do dobrej restauracji. Jest to chwila kiedy można się zrelaksować i rozkoszować pysznym posiłkiem. Niestety, czymś co może całkowicie zniszczyć tę cudowną chwilę jest higiena. Jeżeli klient zauważy, że dostał brudne sztućce lub talerz, może natychmiastowo stracić ochotę do zamawiania czegokolwiek. Z tego powodu, zaplecze kuchenne należy bardzo dobrze przygotować.

W jaki sposób zadbać o zaplecze kuchenne?

Przede wszystkim trzeba pamiętać o czystości, szczególnie teraz. Odpowiednia ecolab dezynfekcja pozwoli zadbać o czystość sztućców oraz miejsca pracy kucharza. Wszelkiego rodzaju płyny do mycia naczyń oraz emulsje do rąk powinny być ogólnodostępne dla całego personelu restauracji.

Kolejnym krokiem powinna być organizacja pracy w kuchni. Trzeba ustanowić pewne zasady, które będą przestrzegane przez wszystkich pracowników. Przede wszystkim trzeba dbać o czystość na miejscu do krojenia mięs czy warzyw. Jeżeli ktoś nie posprząta po sobie, resztki mogą zacząć gnić i brzydko pachnieć.

Jak zorganizować pracę w kuchni?

Jak już wspomniano, trzeba zacząć od jasnych reguł przestrzeganych przez wszystkich członków załogi. Następnie, warto oddzielić następujące miejsca:

  1. Magazyn na produkty.
  2. Miejsce do krojenia.
  3. Miejsce na odpady.
  4. Kuchnia właściwa.
  5. Miejsce wydawania posiłków.

Jeżeli poszczególne miejsca zostały wyznaczone, warto aby przy każdym z nich znalazły się środki czystości eco lab. W taki sposób można zadbać o jak największą higienę w kuchni.

Podsumowując, prowadzenie biznesu gastronomicznego to bardzo duże wyzwanie, szczególnie z higienicznego punktu widzenia. Aby utrzymać miejsce pracy w odpowiednim stanie warto zainwestować w odpowiednie ecolab dezynfekcja. Tego typu środki sprawią, że czystość w restauracji będzie wręcz nieskazitelna.

Więcej na: sklep.technica.pl