Pieczenie

Idealna forma do tarty – co warto wiedzieć?

Tarty i tartaletki mają szerokie grono zadowolonych miłośników, dlatego też nikogo nie dziwi fakt, że formy do tart sprzedają się jak świeże bułeczki. Dzięki porządnej formie sukces kulinarny jest gwarantowany.

Jaka optymalna wielkość formy do tarty?

W dzisiejszych czasach największym zainteresowaniem cieszą się formy do tarty o wielkości od 27cm do 29cm. Jest to oczywiście uniwersalny rozmiar, na którym opiera się zdecydowana większość przepisów dostępnych w książkach kucharskich. Osoby, które chcą zrobić dwie mniejsze tarty, powinny wybrać dwie formy o rozmiarze 20cm.

Nowoczesne rozwiązania

Producenci chcą przyciągnąć do siebie nowych klientów, dlatego też co roku oferują doskonalsze formy do tarty. W ostatnim czasie bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się modele, które mają wyjmowane dno. Dzięki takiej funkcjonalności nie ma ryzyka uszkodzenia ciasta. Wielu producentów ma w swojej ofercie sprzedażowej również praktyczne formy z odpinanym brzegiem.

Nie tylko forma do tarty

Aby przygotować pyszne ciasto sama forma do tarty nie wystarczy. Przydać mogą się również inne akcesoria, które znacząco ułatwią pieczenie. Mowa tutaj przede wszystkim o specjalnych kulkach do obciążania tarty albo o profesjonalnym rozdrabniaczu do ciasta kruchego. Akcesoriów kuchennych do pieczenia tarty jest naprawdę bardzo wiele, dlatego też warto dokładnie rozejrzeć się na rynku, aby nie przegapić żadnej ciekawej oferty. Warto poszukać również ciekawego przepisu, dzięki któremu będzie można przygotować nieziemski deser dla całej rodziny.