Poradniki

Jak przyrządzić zupę ogórkową na żeberkach?

Zupa ogórkowa jest zdecydowanie jedną z najpopularniejszych w Polsce. Jej przyrządzenie nie powinno stanowić żadnego problemu, nawet jeśli nie posiadamy doświadczenia lub specjalnych umiejętności. Na uwagę zasługuje fakt, że jest ona wyjątkowo sycąca, a jednocześnie lekka. Po zjedzeniu pełnego talerza nie będziemy czuć się ciężko. Dokładna receptura zależy wyłącznie od nas. Przez lata przepis na ogórkową był wielokrotnie modyfikowany, tak więc wybór zależy od naszych indywidualnych preferencji. Poniżej przedstawiono przepis na zupę ogórkową inspirowany tym:

https://www.mniammniam.com/zupa-ogorkowa-prosty-przepis

Składniki

Do przygotowania ogórkowej na żeberkach będziemy potrzebować sporą ilość składników: 500g żeberek wieprzowych, korpus kurczaka, kilka kurzych żołądków, włoszczyznę, sól i pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, natkę pietruszki, ziemniaki, koperek, śmietanę homogenizowaną. Wiele osób zastępuje żeberka wieprzowe mięsem z indyka. Dzięki temu zupa nie będzie posiadać w swoim składzie tak dużą ilość tłuszczu, a tym samym będzie nieco zdrowsza. Ponadto nie musimy zabielać zupy zbyt dużą ilością śmietany – jeśli jesteśmy na diecie, to uważajmy z jej ilością.

Przygotowanie

W pierwszej kolejności należy ugotować żeberka. Zwykle trwa to 1-1,5 godziny (na wolnym ogniu). Po tym czasie do wywaru dodajemy mięso z kurczaka, ziele angielskie, a także liście laurowe i pieprz. Seler, marchew i pietruszkę należy umyć i pokroić w cienkie plastry. Warzywa wrzucamy do zupy. Cebulę powinniśmy opalić na planiku – dzięki temu zyska ona wyjątkowego wyrazu. Wrzucamy ją do wywaru. Stopniowo dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na tarce ogórki, a także posiekany koper. Jeśli wszystkie składniki znajdujące się w zupie będą już miękkie, to musimy zestawić garnek z kuchenki. Wyciągamy z niego korpus z kurczaka, pietruszkę, cebulę, seler. Kolejnym krokiem jest dodanie śmietany homogenizowanej. Najlepiej dodawać ją po jednej łyżce, tak aby nie przesadzić z jej ilością. Gotową zupę możemy podawać z żeberkami, które stanowiły podstawę wywaru, a także pieczywem.