Smażenie

Jakie są najpopularniejsze rodzaje patelni wok?

Na polskim rynku dostępnych jest kilka modeli patelni wok, dlatego też warto poznać największe zalety i wady poszczególnych wersji. Niniejszy artykuł to dobry wybór dla osób, które chcą dowiedzieć się jak wybrać patelnię wok i czym charakteryzują się najpopularniejsze modele.

Wok kantoński i mandaryński

Największym zainteresowaniem w dzisiejszych czasach cieszy się wok kantoński, który wyróżnia się parą uszu. Patelnia tego typu jest dość ciężka, dlatego też gotowanie potraw odbywa się jedynie na stojącym nieruchomo naczyniu. Wok kantoński najczęściej stosowany jest w restauracjach, gdzie na pierwszym miejscu jest oczywiście jakość przygotowanych potraw. W gastronomii spotkać można również wok mandaryński, który wyróżnia się niewielką wagą, dzięki czemu jest bardzo poręczny. Warto wspomnieć również o tym, że wok mandaryński jest znacznie głębszy niż opisany powyżej wok kantoński. Godne uwagi są modele wykonane ze stali węglowej i drewnianym uchwytem.

Wok pekiński

Jeżeli chodzi o wok pekiński, to do złudzenia przypomina on wok mandaryński. Na szczególną uwagę zasługuje solidny uchwyt drewniany, który znacząco ułatwia podrzucanie potraw w trakcie gotowania. Patelnia wok pekińska jest znacznie głębsza i co najważniejsze wykonana jest z najwyższej jakości stali węglowej. Osoby, które nie wiedzą jak wybrać patelnię wok, powinny w pierwszej kolejności rozglądać się właśnie na praktycznymi wokami pekińskimi. 

Jak czyścić wok?

Wybranie nowej patelni wok to dopiero połowa drogi do sukcesu. Bardzo ważne jest również to, aby prawidłowo z niej korzystać i umiejętnie ją czyścić. Jeżeli chodzi o konserwację powłoki woka, to bardzo często korzysta się z wypalania. Dzięki specjalnej warstwie patyny, produkty podczas gotowania nie będą tak bardzo przywierać do dna. Nową patelnią wok najlepiej myć ciepłą wodą z płynem do naczyń. Pozostałe detergenty można użyć jedynie przy pierwszym myciu. Pamiętać należy również o tym, że po każdym gotowaniu patelnię wok należy dokładnie umyć ciepłą wodą i szczotką. Wnętrze należy oczywiście dokładnie natrzeć tłuszczem.