Syrop Klonowy – czyli płynne złoto z Kanady

Syrop klonowy jest produktem spożywczym, pozyskiwanym z soku zebranego z klonu cukrowego (acer saccharum). Nazywany jest również płynnym złotem z Kanady, a jednym z jego walorów jest zdecydowanie fakt, iż zawiera wszystkie składniki pochodzenia naturalnego, bez dodatków chemii.

Czym jest syrop klonowy? 

Jego gęsta i płynna struktura, oraz kolor, którego odzień może się różnić między poszczególnymi odmianami (na co wpływ na ilość transmisji światła podczas produkcji syropu), przywodzą na myśl skojarzenia z miodem, jednak oba te produkty różnią się pod względem smakowym oraz odżywczym. 

Pochodzenie syropu klonowego 

Syrop klonowy produkowany jest przede wszystkim w Kanadzie, która uchodzi za jednego ze światowych liderów w produkcji syropu, oraz w Stanach Zjednoczonych, które znowu są liderem pod względem jego konsumpcji. W Polsce produkt ten nie jest aż tak popularny jak w wyżej wymienionych krajach, a jego sklepowe odpowiedniki często są zwykłymi zamiennikami przypominającymi jedynie w smaku prawdziwy syrop klonowy, stąd warto pamiętać, aby przed zakupem takiego syropu sprawdzić na etykiecie skład oraz kraj pochodzenia. 

Syrop klonowy, a jego właściwości zdrowotne 

 Liczne badania naukowe potwierdzają, iż syrop klonowy ma właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne oraz przeciwdziała cukrzycy. Istotnym jest również fakt, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier czy miód i zdecydowanie może służyć jako zdrowszy zamiennik tych produktów podczas codziennego przygotowywania posiłków. Może być wykorzystany jako słodzik, bądź polewa między innymi do:

  • płatków śniadaniowych
  • naleśników
  • Herbaty
  • Koktajli
  • Lodów 
  • Owoców 

Bez problemu sprawdzi się również jako dodatek do różnego rodzaju mięs, czy nawet drinków. Ze względu na obniżoną zawartość cukru, syrop klonowy (dostępny online np. na https://fitorsweet.pl/cukier-i-zamienniki/slodziki-i-zamienniki-cukru/syrop-klonowy) może być stosowany również w codziennej diecie.