Parzenie kawy

Filtry do ekspresu przelewowego – jakie sprawdzą się w lokalu gastronomicznym?

Ekspresy przelewowe są chętnie wykorzystywane zarówno w domowym zaciszu, jak i restauracjach lub kawiarniach. Jednym z najważniejszych elementów wpływających na jakość i smak naparu są w ich przypadku odpowiednie filtry. W tej kategorii akcesoriów można odnaleźć egzemplarze wykonane z różnych materiałów. Różnią się one istotnymi właściwościami. Jak wybrać filtr do ekspresu przelewowego, który będzie wygodną opcją dla gastronomii?

Właściwości filtrów do kawy z różnych materiałów

Planując zakup odpowiednich dla siebie sączków w tym sklepie, warto zapoznać się z informacjami na temat poszczególnych rodzajów. Jednym z najpopularniejszych rozwiązań są jednorazowe filtry papierowe. To wygodne w użyciu dreny, które po wykorzystaniu wyrzuca się do śmieci. Opcja ta jest komfortowa, ale przy przyrządzaniu dużej ilości kawy może też wiązać się z dodatkowymi kosztami. Filtry z tej kategorii skutecznie oddzielają fusy od naparu. Dla zapewnienia kawie dobrego smaku należy jednak przed użyciem zalać je wrzątkiem. Co należy wiedzieć o pozostałych opcjach?

płaski filtr do ekspresu przelewowego

Filtry do ekspresu wielokrotnego użytku

Zaletą wielorazowych modeli jest brak konieczności robienia zapasów i częstego kupowania nowych produktów. Należy jednak pamiętać o ich regularnym i dokładnym czyszczeniu. W tej kwestii cenione są sączki z metalu i tworzyw sztucznych. Egzemplarze te bardzo łatwo się myje. Ze względu na sztywne ścianki zdarza im się jednak przepuszczać nieco fusów. Pranie filtrów materiałowych może być nieco bardziej uciążliwe. Są one jednak bardzo skuteczne.

Dopasowując odpowiednie sączki do ekspresu w swoim lokalu warto wziąć pod uwagę ilość przyrządzanej kawy i to, jak szybko konieczne jest ponowne wstawienie ekspresu. Dokładne przemyślenie wszystkich aspektów pozwoli odnaleźć najwygodniejsze rozwiązanie, które wpłynie na jakość serwowanej kawy.