Gotowanie, Pieczenie, Smażenie

Jak zdrowo się odżywiać bez radykalnych zmian w jadłospisie? Zdrowa żywność bez tajemnic

W dzisiejszych czasach jadłospis większości ludzi przepełniony jest cukrem, solą i tłuszczem, jego podstawę stanowią wysoko przetworzone produkty i przekąski, a nawet świeże warzywa i owoce niekoniecznie nam służą, bo pełno w nich pozostałości pestycydów, herbicydów i innych podejrzanych substancji chemicznych. Jak więc jeść zdrowiej bez wprowadzania drastycznych zmian w swojej diecie?

Masowa produkcja żywności pozwala nam utrzymać jej niskie ceny, co jest niewątpliwą zaletą, ale nie odbywa się to bez skutków dla naszego zdrowia. Przy takiej produkcji wykorzystuje się całą gamę substancji chemicznych mających wytruć insekty, chwasty i pasożyty, unieszkodliwić choroby grzybicze czy zapobiec pladze szkodników, a do tego wzrost ma być szybki, więc stosuje się też nawozy sztuczne w dużych ilościach. Przez to na naszych stołach lądują pozostałości pestycydów, herbicydów, fungicydów, nawozów i antybiotyków. Tymczasem prawdziwa zdrowa żywność powinna być pozbawiona tego wszystkiego, za to pełna witamin i mikroelementów istotnych dla naszego organizmu.

Zdrowa żywność – gdzie jej szukać?

baton zdrowy chałwaNa szczęście coraz więcej producentów dostrzega potrzebę powrotu do tradycyjnych metod upraw i hodowli i zdrowa żywność jest coraz łatwiej dostępna, a dobrze zaopatrzony sklep ekologiczny znajdzie się z niemal każdym większym mieście lub internecie, jak zdrowa żywność w FIT OR SWEET. Warto wybierać produkty, które zostały wyprodukowane na certyfikowanych uprawach ekologicznych, dzięki czemu dają gwarancję, że nie zawierają pozostałości niepożądanych substancji chemicznych. Producenci powinni także oznaczać swoją żywność odpowiednimi znakami jakości – dobrym nawykiem jest sprawdzanie, co te znaki oznaczają i jakie warunki trzeba spełnić, żeby móc ich używać. W ten sposób zawsze będziemy wiedzieć, skąd pochodzi nasze jedzenie i jaką drogę przeszło, zanim trafiło na nasz stół.

Dlaczego warto wybierać żywność ekologiczną?

Produkty ekologiczne mają tą przewagę, że powstają w kontrolowanych warunkach i muszą spełniać bardziej rygorystyczne normy bezpieczeństwa. Warto je wybierać z kilku powodów:

  • nie zawierają pozostałości pestycydów, na które w dzisiejszych czasach wiele osób jest uczulonych
  • powstają w sposób wywierający jak najmniejszy negatywny wpływ na środowisko
  • w przypadku produktów odzwierzęcych na każdym etapie hodowli zwierzęta mają zapewnione bezpieczne warunki do życia i rozwoju.

Taka żywność to także sposób na to, by do swojej diety wprowadzić tradycyjne, nieco zapomniane produkty lub wręcz przeciwnie – egzotyczne smaki i nietypowe połączenia. Niemal każdy sklep ze zdrową żywnością jest zaopatrzony w rozmaite kiszonki, pasztety jak za dawnych czasów czy odżywcze surowe kakao bądź jagody goji. Takie niewielkie zmiany w jadłospisie będą miały duży wpływ na całokształt naszej diety, a do tego zapewnią różnorodność i pyszny smak.