Mąka amarantusowa – jak powstaje i do czego może być wykorzystana?

Mąka amarantusowa – jak powstaje i do czego może być wykorzystana?

Mąka amarantusowa powstaje z nasion szarłatu, nazywanego inaczej amarantusem, ze względu na swój różowy kolor. Jest ona bezglutenowa, dlatego jest świetną alternatywą dla mąki pszennej. To bogactwo witamin i minerałów, dlatego coraz częściej wybierana jest do przygotowania wielu dań. Jakie właściwości posiada mąka amarantusowa oraz do czego można ją wykorzystać?

Maki amarantusowe – jakie mają właściwości zdrowotne?

Mąki amarantusowe są nieocenionym źródłem białka i wielu witamin. W swoim składzie zawierają wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B, cennych dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Dodatkowo znajdują się w nich żelazo, magnez, wapń, fosfor i potas. W mące z amarantusa znajdziemy również wiele cennych dla zdrowia związków jak lunazyny, fenole, skwaleny i rutyny. Mnogość witamin i minerałów sprawia, że mąka ta w diecie odgrywa ogromną rolę w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Dodatkowo do jej wykorzystywania zachęca fakt, braku glutenu. 

Mąka amarantusowa – do czego można ją wykorzystać?

Mąka amarantusowa nie posiada właściwości, które pozwalają na wyrastanie ciasta czy nabierania cech elastyczności. Dlatego mąka ta może być wykorzystywana jedynie z inną mąką, np. pszenną. Najczęściej dodawana jest do ciast, naleśników, tortilli, racuchów i innych placków. Warto wiedzieć, że potrawy przygotowywane z dodatkiem mąki amarantusowej mają wyczuwalną orzechową nutę, dlatego świetnie nadaje się do deserów i innych słodkości. Wiele osób dodaje ją również do wypieku chleba.